Sosyal Medya

Güncel

Adana'da ‘Tolerans’ zihniyeti çocuklarımızı yaktı!

Adana'da meydana gelen facia yürekleri yaktı. Peki ne oldu ve suçlu kim?



Adana AladaÄŸ’da ‘Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım DerneÄŸi Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda yaÅŸanan yangın faciası yürekleri yaktı. Ortaokul çağında olan 10 kız öğrenci, bir çocuk ve bir eÄŸitmenin hayatını kaybettiÄŸi olayla ilgili yurt müdürü ve dernek görevlileriyle birlikte 14 kiÅŸi için gözaltı kararı verildi, yangında kızını yitiren yurt müdürü Cumali Genç dahil 5 kiÅŸi gözaltına alındı. BaÅŸbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yurtta en son denetlemenin haziran ayında yapıldığını açıkladı, ilk tespitlere göre yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığını söyledi. Bakan, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Sözlü’nün “Yangın merdiveni kilitliydi” açıklamasıyla ilgili “Ä°lk tespitlere göre kapı kilitli deÄŸil” dedi. Türkiye’yi yasa boÄŸan olay, denetimlerin nasıl yapıldığını ve özel yurtlardaki durumu bir kez daha gündeme getirdi. Karar’a konuÅŸan Çocuk Ä°stismarını ve Ä°hmalini Önleme DerneÄŸi BaÅŸkanı Türkay Asma, 15 yaÅŸ altı çocukların özel yurtlarda kalmasının yasalara aykırı olduÄŸunu belirtip “Bu yaÅŸtaki çocukların yurtta kalması için ancak bir koruma kararının alınması gerekiyor” dedi. Yönetmeliklerde yerine getirilmesi gereken ÅŸartlar olduÄŸunu ifade eden Asma şöyle konuÅŸtu: “ÖrneÄŸin nöbetçi bırakılması ve gece ile gündüz saatlerinde de sürekli bir müdürün görevli olması gerekiyor. Yasal olmayan yurt mimari olarak ya denetlenmemiÅŸ ya da denetimler kağıt üzerinde kalmış.” 
 
Ä°lk tespitler ise yapılan denetimlerde yurda ‘tölarans’ gösterildiÄŸini ortaya koyuyor. Yasal olmamasına raÄŸmen ortaokul öğrencilerinin yurtta kalmasının dışında, binanın Milli EÄŸitim Bakanlığı’nca yayınlanan genelgedeki özellikleri taşımadığı göze çarpıyor. Yangın merdiveninin kilitli olduÄŸu iddia edilen yurtta öğrencilerin merdivene kolayca ulaÅŸabileceÄŸi önlemlerin alınmadığı görülüyor.
 
VERNİK VE HALIFLEKS ALEVLERİ BÜYÜTTÜ
Türk EÄŸitim Sen Adana Åžube BaÅŸkanı Selahattin Dolgun, facianın giriÅŸ kapısındaki elektrik sayacından baÅŸladığını ve yurt içindeki ahÅŸap malzemelerden dolayı yangının kısa sürede tüm binayı kapladığını söyledi. Yangına neden olan sayacın etrafının ahÅŸap olduÄŸunu dile getiren Dolgun, “Vernikli olduÄŸu için bir anda alev alıyor. Merdivenlerin korkuluklarına sıçrıyor. Korkuluklarda vernikli ahÅŸap olduÄŸu için yangın bir anda 3. kata kadar sıçrıyor. Öğrenciler kapıya gidemediÄŸi için yukarı kaçıyorlar” dedi. Öte yandan zeminin kaplaması olarak kullanılan petrol türevi halıfleks de yangının yayılmasına neden oldu. MEB yönetmenliÄŸine göre yangına davetiye çıkaran bu ihmallerin üzerine gidilmesi gerekiyordu. Yönetmelik yetkili kuruluÅŸlardan alınan binanın yangına karşı yeterli güvenliÄŸe sahip olduÄŸuna dair bir raporu ÅŸart koÅŸuyor.
 
AÄ°LELER BU YURDA MECBUR BIRAKILDI
Gerekli denetimlerin yapıldığı iddia edilen yurtla ilgili detaylar da ortaya çıktı. Dağlık ve köylere ulaşımın güç olduğu Aladağ ilçesinde ilköğretim çağındaki kızların barınabildiği bir Yatılı Bölge Okulu niteliğinde 8 yıllık ilköğretim olarak devlet yurdu varken 1998 Adana depreminde hasar görmesiyle boşaltılmış, onarımı da yapılmamıştı. Bunun üzerine çocukların tek alternatifi Süleymancılar olarak bilinen cemaatin yurdu kaldı. Öte yandan yanan yurtta inceleme yapan Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Balık da devlet yurdunun büyütülmesi için yıkıldığını, bu yüzden kız çocuklarının cemaat yurtlarına gitmeye zorlandığını iddia etti.
 
Ä°HMALLER HER YERDE
Adana faciasının meydana geldiÄŸi saatlerde Türkiye’nin farklı noktalarındaki yurtlarda kalan öğrenciler yaÅŸam koÅŸulları hakkında bilgileri sosyal medyadan paylaÅŸtı. “Kaldığınız yurtta merdivenler kilitli mi?” sorusuna yanıt veren öğrencilerden bazılarının cevapları şöyle: Kaldığım özel yurdun yangın merdiveni kilitli olduÄŸu gibi etrafı da dikenli tellerle sarılı, çünkü kız yurdu. KYK’da kalıyorum merdivenleri var ama her zaman kilitli. KYK yurdunda bin 700 kiÅŸi var, merdiven yok. Özel yurttayım tabelası bile yok.
 
SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN
CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu: Çocuklarımızın yığıldığı merdiven kapısının önü. Açılmıyor, çünkü kilitli. İçeriden açılan, dışarıdan açılmayan kapılar var. Neden bunlar yapılmaz, Türkiye Cumhuriyeti nasıl olur da yurt sorununu çözemez. 
 
MHP lideri Devlet Bahçeli: Sorumlular, denetim ve kontrol görevini suistimal edenler, mutlaka 
bulunup cezalandırılmalıdır.
 
AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay: Cemaate ait olması bu yangının sebebini açıklamaz. Varsa bir ihmal hiçbirinin açıkta kalmayacağını  ifade etmek istiyorum.
 
Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez: Yüce Rabb’im anne babalarına sabr-ı cemil ihsan eylesin. 
 
Milli EÄŸitim Bakanı Ä°smet Yılmaz: Denetlemede hiçbir olumsuzluk ifade edilmedi. Bir yıl önce 
genel denetleme var. Orada bir sıkıntı yok. Bu 
olaydan ders alacağız. 
 
Aile Bakanı Fatma Betül Kaya: En ufak bir ihmal varsa sonuna kadar titizlikle araştırılacak. İhmali olanlar cezasını çekecek.
 
Emine Erdoğan: İçlerimiz yandı, derin bir üzüntü içindeyiz. Allah bir daha böyle facialar yaşatmasın.
 
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu: Devletin özel yurt meselesini bitirmesi lazım. Aksi takdirde bu sıkıntıların sonu gelmez.
 
BİLİRKİŞİ RAPORU İHMALİ ORTAYA KOYDU
 
AladaÄŸ Cumhuriyet BaÅŸsavcılğı’nın yurt yangını ile ilgili hazırlattığı bilirkiÅŸi ön raporunda, yaÅŸamını yitirenlerin, yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki ÅŸartellerin eskimiÅŸ olması ve kaçak akım rolesi bulunmamasından kaynaklandığı görüşü yer aldı. Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanı bilirkiÅŸisi, binanın 1’inci katındaki yangın merdivenin kapısının plastik yapıya sahip PVC ÅŸeklinde olduÄŸu, bu yangın merdiveni kapısının kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa açılır ÅŸekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı görüşünü ortaya koydu. Elektrik ile ilgili uzman ise binanın elektrik ana panosunun arka kısmında bulunan dağıtım panosundan çıkmış olabileceÄŸi, ÅŸartellerin eskimesinden veya özelliÄŸi kaybetmesinden kaynaklı ark olmuÅŸması ve alev almasından çıkmış olabileceÄŸini kaydetti. Ayrıca hazırlanan raporda, yaÅŸamını yitirenlerden 7’sinin ikinci kattaki bir odada olduÄŸu, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kiÅŸinin cesedinin bulunduÄŸu, 1 kiÅŸinin cesedinin ise birinci katta bulunduÄŸu da belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.